Portfolio Architecture & design
Julie Milleret
01 / 01
milleret.julie@gmail.com

The Green House

WORK TYPE : PERSONAL SCHOOL PROJECT
Location : Grenade-sur-Garonne
YEAR : 2010

The question was to know how to optimize thermal comfort and natural light in grouped houses. Alternating transparency and opacity, this project develops an original housing concept and brings nature into the living space.

FULL AND EMPTY

The concept is simple, open the houses without dissociating them. By integrating a glass box between each unit, the interior becomes brighter but the whole remains a unique entity.

BRIGHTNESS AND SPACE

The project originality is marked by the integration of this transparent box, functioning as an inner courtyard or a winter garden. This additional element, designed out of a glass wall and protected by wooden blinds, provides brightness and a feeling of space to the entire house.

THE WINTER GARDEN

Each unit receives a third open façade, this space is thermally independent. Fitting between each isolated box, it defines the «green house» as a new way of living where a piece of nature comes into the living space.